Dagen met meer en minder vlees (maar niet zonder)

Intussen zijn we alweer enkele dagen in de campagne Dagen Zonder Vlees. Als overtuigd vleeseter, is die campagne uiteraard niet aan mij besteed. Sterker nog, ik vind ze ronduit ergerlijk. Af en toe propeer ik het nog te relativeren hoor. Zo in de stijl van: prima, meer vlees over voor ons. Maar het volstaat niet.

Misschien eerst even duidelijk maken waar ik me zo aan erger. Niet aan het gegeven dat mensen geen vlees meer willen eten. Iedereen moet dat voor zichzelf beslissen. Evenmin heb ik een probleem met de beweegredenen van de meeste vegetariërs. Integendeel, ik deel ze volledig. We moeten ons inderdaad meer bewust worden van de impact van onze manier van eten op de gezondheid en het milieu, alsook de gevolgen ervan voor het leed dat we aan dieren berokkenen.

Mijn ergernis schuilt vooral in de grote opdringerigheid waarmee vegetariërs hun boodschap proberen te verspreiden. Ik erger me ook blauw aan het feit dat ze doen alsof hun dieet zaligmakend is en de enige oplossing voor de zonet vermelde problemen. Het vegetarisme heeft iets totalitair in zich.

Neem dus nu die dagen zonder vlees. Voortdurend word je erop aangesproken: kranten en televisie die volledig meegaan met de actie, opiniestukken die verschijnen (allemaal pro uiteraard), politici die zich voor de vleesloze kar laten spannen, zelfs op het werk wordt je aangespoord om mee te doen. En anders ben je een asociale onmens die niet begaan is met dierenleed of de opwarming van onze planeet.

Maar is het eigenlijk wel zo dat het laten van vlees jezelf en de planeet kan redden? Waarom die éénzijdige focus op dierlijke producten?

Om te beginnen: is vlees werkelijk zo ongezond? Neen natuurlijk. Vlees is zowat het meest voedzame voedsel dat er is: géén suiker, hoogwaardige en complete eiwitten, een uitstekend vetprofiel (vooral mono-onverzadigde vetten, je weet wel, die gezonde vetten die in olijfolie zitten), bomvol vitaminen, mineralen, creatine en krachtige anti-oxidanten zoals carnosine. Je moet al heel wat groenten gaan combineren om hetzelfde te verwezenlijken als 100 gram biefstuk. Dus nee, vlees is niet ongezond. Maar het moet dan wel gaan om vers onbewerkt vlees. Ik twijfel er niet aan dat een curryworst elke dag je leven een heel stuk zal doen inkorten. Een curryworst is dan ook geen vlees, maar een bewerkt product met een beetje vlees in. Of wat dacht je dan deze parodie op de Britse worst?

De vijand is dus niet vlees, maar alle bewerkte brol die we geserveerd krijgen. Als vegetariërs denken dat ze gezond leven op basis van bewerkte groentenbrol (en overigens, suiker wordt ook gemaakt van planten), dan zijn er er flink naast.

Ok dan, op naar het tweede probleem met vleesconsumptie: het klimaat. Ook hier zit de campagne er flink naast. Onder andere Allan Savory heeft aangetoond dat het herstel van graslanden een ferme bijdrage kan leveren aan de stijd tegen klimaatverandering. Maar dan moet je er wel vee op zetten. Vlees eten kan dus net de redding van de planeet betekenen. Hoe dan ook, als je werkelijk begaan bent met het milieu is het veel beter om gewoon één dag per week helemaal niet te eten. Opnieuw: er is geen enkele reden om de peilen enkel op vlees te richten.

Wat dan met het dierenleed? Eerst dit. Persoonlijk heb ik zelf geen enkel ethisch probleem met het opeten van dieren. Integendeel, het is voor mij de enige gerechtvaardigde reden om dieren te doden. Ik ben dus tegen het jagen en doden van dieren omdat het fun is. Dieren dood je enkel om ze op te eten. Dat doen de dieren overigens ook. Maar dit betekent niet dat dieren nodeloos moeten lijden. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk grasgevoederd vlees te eten, omdat die koeien meestal in de wei staan. Ik eet eieren van kippen die vrij rond scharrelen. En vanzelfsprekend ben ik tegen het onverdoofd slachten omwille van religieuze redenen. Kortom, het is perfect mogelijk vlees te eten en het dierenleed minimaal te houden.

Overigens, is het echt wel zo dat vegetariërs minder dierenleed veroorzaken?  

Published figures suggest that, in Australia, producing wheat and other grains results in:

  • at least 25 times more sentient animals being killed per kilogram of useable protein

  • more environmental damage, and

  • a great deal more animal cruelty than does farming red meat.

. Kortom,

The challenge for the ethical eater is to choose the diet that causes the least deaths and environmental damage. There would appear to be far more ethical support for an omnivorous diet that includes rangeland-grown red meat and even more support for one that includes sustainably wild-harvested kangaroo.

Update

Een recente studie toont aan dat vegetariërs een grotere ecologische voetafdruk hebben dan vleeseters. Het tegengaan van voedselverkwisting blijkt een veel betere maatregel dan het laten van vlees. De conclusie ligt dan ook voor de hand: geniet van je biefstuk, maar zorg er zeker voor dat je hem helemaal opeet.